AMSTERDAM – Er zijn deze zomer veel minder jongeren die vakantiewerk gaan doen dan voorgaande jaren. Waar dit percentage in de vorige jaren nog rond de 80 procent lag, is deze zomer slechts de helft van de jongeren van plan te werken.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek naar vakantiewerkers tot 29 jaar van FNV Jong. Onder de jongere vakantiewerkers (13-19 jaar) is dit percentage wel hoger: daarvan zegt 70 procent van plan te zijn te werken.

Volgens de FNV komt de ernstige daling enerzijds doordat de oudere jongeren op zoek zijn naar een vaste bijbaan en daarom niet naar vakantiewerk, maar ook doordat bedrijven en jongeren elkaar niet weten te vinden.

Beloning

"Jongeren hebben al snel het gevoel dat er geen werk is en denken dan; laat maar zitten", aldus FNV Jong voorzitter Dennis Wiersma. Maar volgens de vakbond is er in principe voldoende vakantiewerk en worden de jonge werknemers daar ook steeds beter voor beloond: het gemiddelde uurloon ligt nu op 7,64 euro.

Dit loon noemt Wiersma positief. "Je ziet dat dit fors meer is dan het minimum uurloon. Dat geeft aan dat vakantiewerkers blijkbaar graag geziene werknemers zijn voor bedrijven."

Onveilig

Maar er gaat ook nog veel mis onder de vakantiewerkers: twintig procent van de jongeren werkt nog zwart en eenzelfde percentage stelt wel eens onveilig werk te moeten doen.
De gevaarlijkste sectoren zijn wat dat betreft de industrie en bouw: daar ligt dit percentage zelfs op 42 procent.

Ruim 60 procent weet niet met welke machines of gevaarlijke stoffen gewerkt mag worden of hoeveel kilo hij of zij mag tillen, ruim de helft weet niet hoe RSI klachten te voorkomen.
Veertig procent van de jongeren weet daarnaast niet na hoeveel uur werk het recht heeft op pauze.

Voorlichting

Bijna de helft van de vakantiewerkers heeft geen voorlichting van hun werkgever gekregen omtrent veilig werken. In de industrie en bouw worden jongeren met bijna 65 procent wel het beste geïnformeerd.

“Er ligt een verantwoordelijkheid bij werkgevers om dit wel te doen”, zo stelt Wiersma. De vakbond roept de politiek daarnaast op om naar manieren te kijken bedrijven te verplichten hun werknemers beter te informeren over veilig werken.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de vakantiewerkers van de werkgever informatie heeft gekregen over het veilige werken.  “Nu wordt dit alleen maar gedaan als werkgevers daar zelf zin in hebben. Maar de vakbond adviseert jongeren daar zelf ook goed op te letten. “

Leren

Een ander belangrijk advies van de vakbond is te kijken naar hoe het vakantiewerk georganiseerd is. “Je leert als jongere veel meer van je vakantiebaan als er ook een groot percentage vaste medewerkers werkt. Die dragen de kennis over.”