WASHINGTON - De Amerikaanse kredietbeoordelaar Egan-Jones heeft de kredietstatus van Nederland verlaagd van AA-min naar A.

Volgens de firma is de afwaardering het gevolg van de aanhoudende schuldencrisis in Europa en de hogere lasten die Nederland daardoor moet gaan dragen.

Egan-Jones constateert dat Noord-Europese landen de kosten absorberen die gemaakt worden om landen in de eurozone die in nood verkeren op te vangen.

''Onze visie is dat hoe langer de eurocrisis aanhoudt, hoe lager de uiteindelijke terugvorderingen zijn''.

Speler

Egan-Jones is een kleinere speler op de markt voor kredietratings dan de internationaal vermaarde bureaus Moody's, Standard & Poor's (S&P) en Fitch.

Bij die drie toonaangevende kredietbeoordelaars geniet Nederland nog de hoogste status (AAA). Bij Moody's en Fitch zijn de verwachtingen voor Nederland stabiel, bij S&P negatief.

Ook de kredietstatus van Oostenrijk ging bij Egan-Jones omlaag, van A-plus naar A. De verwachtingen van Egan-Jones voor zowel Nederland als Oostenrijk zijn negatief.

Vijf vragen kredietbeoordelaars

Lees alles over de schuldencrisis

Klik op een land om de kredietbeoordeling te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van The Guardian. Download de data hier. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen