MADRID - De rente op Spaanse staatobligaties is de week op hetzelfde hoge peil begonnen als waar die vorige week werd afgesloten. Ook de Italiaanse rente is weer tot onhoudbare niveaus gestegen.

De rente op 10-jarige Spaanse obligaties stond maandagochtend een fractie hoger dan 7 procent. Daarmee is alle winst die werd geboekt na de eurotop van eind vorige maand weer verdampt.

Dat geldt ook voor het rendement op vergelijkbare Italiaanse obligaties, dat maandagochtend op ruim 6 procent stond.

De ministers van Financiën van de eurolanden komen maandagmiddag bijeen om verder te praten over de afspraken die op de eurotop zijn gemaakt.

Daar werd onder meer afgesproken om het Europese noodfonds de mogelijkheid te geven op aanvraag obligaties van eurolanden te kopen en direct steun te verlenen aan zwakke banken. Die afspraken moeten echter nog worden uitgewerkt.

Rentekosten

De Italiaanse premier Mario Monti waarschuwde zondag voor de hoge rentekosten van Spanje en Italië. Volgens hem zijn die reden tot zorg en vragen ze om een respons van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Hij wees met de beschuldigende vinger naar een aantal niet nader genoemde ''noordelijke landen'', die volgens hem twijfel hebben gezaaid over de afspraken die eind juni zijn gemaakt over de aanpak van de eurocrisis. De Italiaanse premier sprak van ''ongepaste uitlatingen''.

Finland

Finland sprak zich vorige week uit tegen steunaankopen van staatspapier van zwakke eurolanden door het ESM, terwijl daarover enkele dagen eerder wel overeenstemming werd bereikt. Ook Nederland is kritisch over het plan, maar wijst het niet op voorhand af.

Lees alles over de schuldencrisis