CHICAGO - De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's wil af van de grote porties frites en reuzenbekers frisdrank die het naar keuze serveert. Het concern wil zijn menu versimpelen en klanten die ''een uitgebalanceerde levensstijl'' verkiezen, tegemoetkomen.

Diverse Amerikaanse media maakten hier woensdag melding van. Eind dit jaar zijn er in 13.000 vestigingen in de Verenigde Staten geen 'supersized fries' meer te krijgen. McDonald's begon een tijd geleden al gezondere voeding als sla, fruit en yoghurt te serveren. Dat gebeurde na enkele rechtszaken over zwaarlijvigheid, die te wijten zou zijn aan McDonald's eten.

Wantrouwen

Vorig jaar verklaarde een rechter weliswaar twee klachten tegen het concern ongegrond, maar McDonald's is nog niet af van wantrouwige consumenten. Een documentaire over iemand die lichamelijk achteruitgaat door een maand lang alleen maar maaltijden van McDonald's te eten, won een prijs.

Onder beleggers heerste er tevredenheid over dat het concern de grote porties uit het assortiment wil halen. Het aandeel van het hamburgerconcern kwam woensdag even op het hoogste peil in een jaar tijd te staan.