NEW DELHI - Plannen van de Zweedse meubelgigant Ikea om in India 25 winkels te openen, stuiten op problemen rond de definitie van een klein bedrijf.

De Indiase regering is blij met het vertrouwen van de Zweedse multinational die meer dan 15 miljard euro wil investeren, maar heeft bedongen dat 30 procent van de spullen die de winkelketen er aan de man brengt, door kleine Indiase bedrijven moet worden geleverd.

Ikea is nu bang dat de definitie van een klein bedrijf in India te star en te beperkend is om de afspraak na te komen, berichtte het Franse persbureau AFP zondag vanuit New Delhi.

Leverancier

Ikea verwacht dat de kleine bedrijven die leverancier van Ikea worden, snel groot worden. Ze voldoen dan niet meer aan de eis dat de onroerende zaken van een kleine onderneming niet meer waard zijn dan 800.000 euro.

Dat betekent problemen met de gevreesde Indiase bureaucratie. ''Kleine bedrijven moeten gelegenheid krijgen te groeien en zich te ontwikkelen'', aldus een woordvoerster van Ikea die erop aandrong dat de definitie van klein bedrijf flexibel moet zijn.