DEN HAAG - Voormalig topman James Miller van Ahold-dochter US Foodservice moet, als het aan Ahold ligt, alle ontvangen bonussen terugbetalen. Ook andere contractuele rechten zijn hem ontnomen, zei Ahold-bestuurslid Peter Wakkie woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van het Nederlandse supermarktconcern.

Miller is inmiddels een juridische procedure tegen Ahold begonnen om zijn bonussen te behouden. De Amerikaan stapte vorig jaar mei op nadat drie maanden eerder was gebleken dat US Foodservice onder zijn bewind voor ongeveer 880 miljoen dollar boekhoudfraude had gepleegd.

Terugbetalen

De personen die in 2000 en 2001 in de raad van bestuur van Ahold zaten, hebben een kwart van hun bonussen terugbetaald, aldus Wakkie. In de jaarrekeningen was voor beide jaren de winstgroei als veel te hoog beoordeeld. Ahold herzag begin oktober de cijfers. Over 1998 en 1999 zijn geen bonussen terugbetaald.

Wakkie wist verder te melden dat de arbitragezaak over de afkoopsom van de voormalig Ahold-topmannen M. Meurs en C. van der Hoeven nog loopt. Ze stapten op nadat de boekhoudfraude aan het licht was gekomen.