ATHENE - De Griekse premier Antonis Samaras heeft vrijdag gevraagd om uitstel in het nakomen van de verplichtingen in het hulpprogramma van de EU en het IMF.

Volgens de premier vraagt Griekenland nu om een ''aanpassing" zodat het land niet binnen 2 jaar aan de afspraken hoeft te voldoen maar ''later".

In ruil daarvoor voert Griekenland grote bezuinigingen en hervormingen door die het Griekse volk hard treffen. Met het uitstel wil Samaras de pijn verzachten en voorkomen dat de economische recessie zich verdiept en de werkloosheid nog verder oploopt.

Staatsbedrijven

Samaras presenteerde de plannen van zijn regering voor de komende jaren om de crisis onder controle te krijgen. Hij beloofde staatsbedrijven te sluiten of samen te voegen voor het einde van het jaar. De privatisering van de spoorwegen en het elektriciteitsbedrijf wordt versneld. Samaras verklaarde aan het parlement dat alles erop gericht zal zijn Griekenland in de eurozone te houden.

Het Griekse parlement houdt zondag een vertrouwensstemming over de nieuwe regering van Samaras. Zijn coalitie heeft een meerderheid in het parlement en zal de stemming naar verwachting winnen.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis