UTRECHT - Betalingsorganisatie Interpay gaat zich alleen bezighouden met de verwerking van elektronische betalingen. De Nederlandse banken hebben daarom de activiteiten op het gebied van betaalproducten afgesplitst van de onderneming, zo hebben ze woensdag bekendgemaakt.

De nieuwe onderneming heet voorlopig voluit Brands & Licences Betalingsverkeer Nederland en beheert onder meer de merken PIN en Chipknip. Ze houdt zich bovendien bezig met fraudebestrijding en regelgeving op het gebied van betalingsverkeerproducten. Zo stelt ze de eisen vast waaraan een betaalautomaat moet voldoen.

De splitsing volgt op de aanbevelingen van een commissie onder leiding van centralebankpresident N. Wellink. Die adviseerde eind de afwikkeling van transacties los te koppelen van de andere activiteiten van Interpay, eigendom van de Nederlandse banken om concurrentie een kans te geven.

Interpay liet vorige week al weten flink te gaan snijden in het bedrijf. In totaal vervallen 650 van de 1700 banen, deels door het afstoten van onderdelen. Het bedrijf wil op termijn ook in andere Europese landen betalingen gaan verwerken. Volgens een woordvoerster staat de afsplitsing van de merk- en licentie-activiteiten hier los van.