WIESBADEN - De economie in Duitsland is in het vierde kwartaal van vorig jaar voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gekrompen. De grootste economie van Europa is daarmee officieel in recessie. Gezien de geringe neergang spreken analisten van een 'recessietje'.

Het bruto binnenlands product daalde in het vierde kwartaal 0,3 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. In het derde kwartaal was er al een krimp van 0,2 procent.

Het Duitse bureau voor de statistiek, dat de cijfers woensdag bekendmaakte, weet de economische neergang aan lagere kapitaalsinvesteringen en minder bouwprojecten. Bovendien besloten bedrijven hun voorraden stevig terug te brengen, waardoor de economische activiteiten afnamen. De overheid en consumenten stimuleerden de economie wel door meer uit te geven.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2000 kromp de Duitse economie met 0,1 procent. De economie groeide in geheel 2001 met 0,6 procent tegen 3 procent in 2000.

Analisten verwachten in ieder geval dat de Duitse economie in het tweede halfjaar uit de recessie klimt. Eerder deze week bleken ondernemers in Duitsland al positiever over de toekomst. De regering in Berlijn mikt op een economische groei van 0,75 procent in geheel 2002.