BRUSSEL - Belgacom is vastbesloten zich te gaan mengen in het fusieproces in de Europese telecombranche. "Iedereen weet dat wij ambitieus zijn", aldus bestuursvoorzitter Didier Bellens woensdag in een toelichting op de aankondiging van de langverwachte beursgang van de Belgische telecomaanbieder.

In de nazomer van 2001 mislukten nog fusiebesprekingen met KPN omdat de Belgen de vrije hand eisten in de nieuwe combinatie. Bellens zegt nu dat banken het Belgacom-bestuur op mogelijke kandidaten hebben gewezen en dat het concern daar naar zal kijken. Namen noemde hij niet.

Beursnotering

Belgacom kan zich straks vrij bewegen omdat zijn belangrijkste aandeelhouders het groene licht hebben gegeven voor een beursgang. Voor eind maart zal een beursnotering in Brussel een feit zijn, belooft de directie. Drie grootaandeelhouders, het Amerikaanse SBC Communications, het Deense TDC en Singapore Telecommunications, zullen deze gelegenheid aangrijpen om uit Belgacom te stappen.

Hoeveel aandelen zullen worden geplaatst, is nog niet bekend. Het gezamenlijke belang van SBC, TDC en Singapore Telecommunications bedraagt 46,9 procent. Voor de beursgang zullen zij een deel daarvan verkopen aan Belgacom zelf voor maximaal 1 miljard euro.

Mijlpaal

Bellens meent dat de beursgang "een belangrijke mijlpaal" voor zijn onderneming betekent. Het afscheid van de bovengenoemde aandeelhouders houdt volgens hem in dat Belgacom zijn financiële flexibiliteit versterkt. Het concern staat er heel wat beter voor dan de meeste concurrenten. Het heeft zich de afgelopen jaren niet bezondigd aan dure avonturen en is vrij van schulden.

Details over de beursgang, zoals de bandbreedte voor de introductiekoers, wil Belgacom volgende week bekendmaken. De grootste aandeelhouder blijft de Belgische staat met een belang van procent plus een aandeel. De regering-Verhofstadt is vooralsnog niet van plan deze aandelen naar de beurs te brengen.

Aandelen

SBC Communications, TDC en Singapore Telecommunications, verenigd in het consortium ADSB, wilden al enige tijd van hun aandelen af. Zij vonden dat ze weinig meer in België hadden te zoeken.

Volgens de Belgische krant De Tijd is er veel belangstelling voor de aandelen bij institutionele beleggers. Ten minste 15 procent wordt aangeboden aan particuliere beleggers.