UTRECHT - De reizigersvereniging Rover wantrouwt de jaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen. De organisatie vermoedt dat het minder slecht gaat met het reizigersvervoer dan de NS doet geloven. Een accountant van Rover concludeerde na onderzoek van de cijfers dat er veel "onduidelijkheden" zijn. Dat zei een woordvoerder van Rover woensdag.

De NS maakte vorige week bekend dat het reizigersvervoer in 2003 een verlies leed van 37 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog een verlies van 69 miljoen euro. Het hele concern boekte echter een winst van 81 miljoen euro, een stijging van 34 miljoen euro ten opzichte van 2002.

Rover stelt dat uit de jaarrekening van de spoorwegen niet kan worden opgemaakt hoeveel winst of verlies het reizigersvervoer maakt. "De cijfers zijn op een hoop gegooid met onder meer de resultaten van de internationale divisie van het bedrijf, waarmee het heel slecht gaat", aldus de woordvoerder. "NS is er niet in geslaagd aannemelijk te maken dat het binnenlands reizigersvervoer moet opdraaien voor het verlies van de internationale tak."

Bovendien kan Rover niet achterhalen op welke manier een eenmalige voorziening van 25 miljoen euro in de boeken is verwerkt. De NS heeft de last genomen in verband met het bezuinigingsprogramma Aïda, waarbij zo'n 1200 banen verdwijnen.

Verbaasd

De NS overweegt in de dienstverlening aan de klanten te snijden om het reizigersvervoer weer winstgevend te maken. De vervoerder moet volgens Rover niet jammeren, want het hele concern heeft fors meer winst geboekt. Ook is de reizigersvereniging er "verbaasd" over dat de NS, ondanks de financiële problemen, wel een dividend van 28 miljoen euro kon uitkeren aan de Staat, de enige aandeelhouder van de onderneming.

Rover gaat zich naar eigen zeggen nog meer verzetten tegen een "verdere afbraak" van de dienstverlening, zoals het schrappen van treinen. Ook zal de organisatie "exorbitante" tariefstijgingen proberen tegen te houden.