AMSTERDAM - Ikea gaat alleen nog in zee met bouwbedrijven die schriftelijk verklaren dat ze zich niet schuldig maken aan welke vorm van fraude dan ook. Ook Shell wijst frauderende aannemers zonder pardon de deur.

Bedrijven maakten woensdag duidelijk intern maatregelen te hebben genomen om niet opnieuw de kans te lopen te veel te betalen voor bouwopdrachten. Zij hebben dat gedaan in reactie op de vorige maand opgedoken schaduwboekhouding van bouwbedrijf Boele & Van Eesteren. Dit dochterbedrijf van het Rotterdamse VolkerWessels had lijsten in bezit die lieten zien dat ongeveer negentig bouwbedrijven betrokken zijn bij afspraken over 250 projecten, zoals kantoren en scholen.

Boele zou aan de bouwers BAM en TBI 300.000 gulden hebben moeten overmaken, onder andere wegens het verkrijgen van een opdracht voor de renovatie van panden van Shell in Rijswijk. Een woordvoerder van Shell zei dat inmiddels met Boele gesproken is. "Ze maken af, wat is afgesproken." Of het gesprek nog tot financiële compensatie heeft geleid wilde de woordvoerder niet zeggen. Hij benadrukte dat Shell met dit soort bouwbedrijven als kandidaat voor een bepaald project geen contract meer tekent.

Verklaring

Ikea lijkt benadeeld bij de bouw van een distributiecentrum in Oosterhout. Bouwer Heijmans zou voor deze opdracht 600.000 gulden hebben geschoven naar VolkerWessels. "De directie van Heijmans zoekt het uit. Er komt nog een volgend gesprek." Het Zweedse bedrijf trekt als les uit de affaire alleen een contract aan te gaan met een bouwbedrijf dat kan garanderen onbesmet te zijn. "We willen dat de bouwer een verklaring ondertekent. Met alleen een accountantsverklaring nemen we geen genoegen. Het bedrijf zelf moet verklaren integer te handelen", aldus een woordvoerster.

Een woordvoerder van ABN Amro wil niets zeggen over gesprekken met aannemers over deze kwestie. Van deze bank zouden kantoren in Den Haag, 's Gravenzande en Ouddorp onnodig duurder zijn geworden. Rond de bouw van een bankkantoor in Almere schoof bouwer Ballast Nedam 200.000 gulden door naar Boele wegens het mislopen van de opdracht.