UTRECHT - De biologische varkenshouderij krimpt in door de achterblijvende vraag naar biologisch vlees. In de sector stoppen kleinere boeren met het fokken van varkens op een milieuvriendelijke manier. De overgebleven 57 boeren moeten aan de vraag naar biologisch varkensvlees voldoen. Dat heeft belangenorganisatie Biologica woensdag gezegd.

De 35 biologische varkensboeren stoppen vrijwillig met hun bedrijf of gaan varkens weer op de gangbare manier fokken. De uitkoopsom die zij daarvoor ontvangen, wordt betaald door supermarkt Albert Heijn, biologische slagerij De Groene Weg en door de overgebleven boeren.

Volgens De Groene Weg leverden boeren eind vorig jaar elke week ongeveer 1350 biologische varkens. Dit aantal moet omlaag naar 850 om vraag en aanbod beter in evenwicht te brengen, aldus de slagerij. De Groene Weg wil daarnaast de marktwerking in de sector stimuleren. Verder gaat het dochterbedrijf van vleesverwerker Dumeco meer reclame maken voor biologisch varkensvlees en lanceert de slagerij het nieuwe merk Bio+.

De vraag naar biologisch varkensvlees blijft achter bij het aanbod. Op dit moment is ongeveer 2 procent van het verkochte vlees in Nederland biologisch, 3 procent minder dan de sector in 2001 verwachtte. Consumenten kopen volgens Biologica minder biologisch vlees omdat zij door de economische recessie bezuinigen. Wel groeit de afzet van biologisch vlees volgens Biologica met tientallen procenten per jaar.