AMSTERDAM – Een op de vijf ondernemers heeft naast de werkzaamheden in het eigen bedrijf ook een baan in loondienst, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van Panteia/EIM onder een groep ondernemers die in 2008 met een onderneming is begonnen.

Voor driekwart van deze ondernemers geldt dat het eigen bedrijf eigenlijk een nevenactiviteit naast de baan in loondienst is. Een belangrijke reden hiervoor is financiële zekerheid.

Ook kunnen veel ondernemers nog niet rondkomen van hun bedrijf en zijn zij onzeker over de toekomst van hun onderneming.

Levensonderhoud

Slechts 29 procent van de ondernemers is voor het levensonderhoud van zichzelf en het gezin volledig afhankelijk van de inkomsten uit het bedrijf. Daarnaast is 23 procent voor een groot deel aangewezen op inkomsten uit de onderneming.

Een op de drie ondernemers (35 procent) van de groep starters in 2008 zag het afgelopen jaar de afzetmarkt voor de producten of diensten van zijn bedrijf krimpen. Daar staat tegenover dat 29 procent zijn afzetmarkt zag groeien. Voor 2012 verwacht 24 procent krimp en 31 procent groei.

De omzet en het bedrijfsresultaat waren in 2011 vergelijkbaar met het voorgaande jaar. De ondernemers zijn hierover voor 2012 wat pessimistischer gestemd. Toch ziet de overgrote meerderheid de toekomst van de eigen onderneming met vertrouwen tegemoet.