VOORBURG - Vorig jaar zijn 60.000 nieuwe woningen opgeleverd. Dat is 11 procent minder dan een jaar eerder. Sinds 1953 is het aantal gereedgekomen woningen niet zo laag geweest. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 1998 was de productie nog .000 woningen per jaar.

Het dieptepunt lijkt nu bereikt, want het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verstrekt, loopt weer wat op.

Over het algemeen zit er tussen het verlenen van een bouwvergunning en de oplevering van een woning ongeveer anderhalf jaar. Het aantal woningen waarvoor een vergunning is verleend, bereikte een dieptepunt in 2001 met 62.000. In 2002 groeide het aantal verleende vergunningen naar 67.000 en vorig jaar steeg dat aantal naar 72.000.

Op basis van die cijfers verwacht het CBS dit jaar dan ook een groter aantal opgeleverde woningen. Gemiddeld ligt het aantal opgeleverde woningen overigens ongeveer 10 procent lager dan het aantal verleende vergunningen.

Huurwoningen

Vorig jaar werden naar verhouding iets meer huurwoningen opgeleverd dan een jaar eerder. Van het totaal is 22 procent bestemd voor de verhuur. Dat betekent het einde van de daling die in 1982 inzette. In dat jaar was bijna driekwart van de opgeleverde woningen een huurwoning.