DEN HAAG - In ruim een kwart van de huurwoningen van woningcorporaties zaten vorig jaar 'scheefwoners', mensen die in vergelijking met hun inkomen een te lage huur betalen.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ging om 609.000 van de 2,2 miljoen bewoonde corporatiewoningen. Sinds 2011 moet de inkomensgrens van 33.000 euro van de Europese Commissie worden gehanteerd bij de toewijzing van vrijwel alle sociale huurwoningen.

Groene Hart

Het aandeel scheefwoners ligt in veel gemeenten in de Randstad ruim boven het gemiddelde, maar opvallend genoeg niet in de vier grote steden. Daar ligt het aandeel rond het landelijk gemiddelde.

De gemeenten in het Groene Hart springen eruit. In bijna alle gemeenten daar is het aandeel scheefwoners hoger dan 35 procent. Dat geldt ook voor veel gemeenten op de Veluwe.

In het noorden van het land, maar ook in Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Limburg, is het aandeel scheefwoners minder dan 25 procent.

Kunduz-akkoord

Om 'veelverdieners' uit de goedkopere huurwoningen te krijgen is in het Kunduz-akkoord afgesproken om de huren voor deze groep (met inkomens tussen de 33.000 euro en 43.000 euro) volgend jaar met 1 procent te verhogen.

Een extra huurverhoging voor mensen die met een inkomen van meer dan 43.000 euro een corporatiehuis bewonen, ligt ook nog op tafel. De Eerste Kamer stelde de behandeling van die maatregel vorige maand voorlopig uit.

Klik op de gemeenten om het percentage scheefwoners te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive