AMSTERDAM - Over de effectenbeurs in Amsterdam woei woensdag voor de derde opeenvolgende dag opnieuw een positieve wind. Er waren maar enkele fondsen die verlies noteerden, waaronder twee, Heineken en Hagemeyer, die met jaarcijfers kwamen. De AEX-index steeg met 0,9 procent naar 491,52.

Bekijk video

Er was geen duidelijke reden voor de optimistische stemming, zoals positief bedrijfsnieuws. Wel speelde op de achtergrond een toespraak die Fed-voorzitter Greenspan later op de dag in de VS zou houden. Trekkers in Amsterdam waren woensdag Philips, KPN en ASML. Evenals TPG wonnen zij ieder meer dan 2 procent. De winst van de hightechs werd ondersteund door de verwachting van een hogere Nasdaq in de loop van de middag in New York.

KPN won bijna 3 procent op 5,65 euro, Philips 2,5 procent op 29,90 euro en ASML ruim 2 procent op 23,60. De post van TPG deed goed mee met 2,4 procent op 23,50 euro.

Hagemeyer

Hagemeyer, die volgens verwachting lagere cijfers naar buiten bracht met een fors lagere nettowinst, werd volgens analisten vooral afgerekend op de terughoudende verwachtingen voor dit jaar. "Ze zijn supervoorzichtig", aldus een marktkenner. Het handelshuis moest 0,65 procent terug naar 19,96 euro.

Ook Heineken hoorde bij de enkele verliezers met 0,3 procent op 46,85 euro. De cijfers waren niet slecht maar volgens analisten was het aandeel de afgelopen tijd al flink opgelopen.

Midkap

CMG trok de Midkap met een winst van 4 procent op 3,66 euro. Gezien de omstandigheden heeft het bedrijf niet zo slecht gepresteerd. Bovendien nemen beleggers mogelijk een voorschot op de komst van de automatiseerder naar de AEX.

De grote Europese beurzen presteerden nog wat beter dan Amsterdam. Ook hier waren de grote trekkers de technologiesector en de telecomwaarden. De Parijse CAC-index steeg 1,15 procent en de Duitse DAX won bijna hetzelfde percentage. In Londen ging het wat aarzelender. Na een verliesje in het begin, trok de markt ook hier later wat aan. Laat in de ochtend stond de FTSE-index op een winst van ruim 0,7 procent.