BILTHOVEN - De Indiase farmaceut Serum Institute of India (SII) gaat vaccins produceren voor de Nederlandse markt.

Het bedrijf heeft de productiefaciliteit van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) overgenomen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt.

De Indiërs hebben 32 miljoen euro betaald. Het ministerie garandeert dat met de verkoop ''vrijwel alle medewerkers van het NVI meegaan naar de nieuwe eigenaar’’. Het NVI blijft in Bilthoven. SII is volgens het ministerie een van de grootste vaccinproducenten ter wereld.

Het NVI produceert onder meer de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In 2009 al besloot het instituut te stoppen met het maken van vaccins, omdat het als kleine producent lastig is om tegen een lage prijs een goede kwaliteit te leveren. De afgelopen jaren leed het instituut verlies. SII produceert volgens het ministerie grote volumes tegen een lage prijs.

Griepprik

De overheid verdwijnt niet volledig van het toneel: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal zich blijven bezighouden met onderzoek en ontwikkeling en de inkoop en distributie van vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik. Deze werkzaamheden neemt het over van het NVI.

De grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de vaccins, blijven overigens in handen van de Nederlandse staat. Als de Indiërs ooit zouden besluiten te stoppen met de vaccinproductie in Nederland, kunnen de vaccins dus wel nog gemaakt worden door een andere partij.