AMSTERDAM - Bestuurders van Nederlandse komaf houden een stevige positie in de top van ING. De bankverzekeraar meldde dinsdag nabeurs dat financieel topman Cees Maas de tweede man wordt bij het concern. Maas treedt in april aan als vice-voorzitter van de raad van bestuur. In het nieuwe bestuur worden vier van de zeven zetels door Nederlanders bezet.

Maas neemt als tweede man de plek in van de Belg Michel Tilmant, die scheidend bestuursvoorzitter Ewald Kist opvolgt. Met de benoeming van Maas komt ING tegemoet aan een wens van de centrale ondernemingsraad en de vakbonden. Die lieten eind vorig jaar weten dat zij graag een Nederlander op de tweede plek zien nu een Belg topman wordt. Maas blijft ook aan als financieel topman.

Nieuw lid

Het vertrek van Kist wordt verder gecompenseerd door de aanstelling van een nieuw lid van de raad van bestuur, eveneens een Nederlander. De nieuwkomer Hans Verkoren leidt momenteel ING Direct. Deze internetbank is een snelgroeiend onderdeel van ING en schreef afgelopen jaar voor het eerst zwarte cijfers.

Door de wijzigingen in de raad houden Nederlanders de overhand in het hoogste bestuursorgaan van ING. Eind vorig jaar maakte het concern al bekend dat de Nederlander Eli Leenaars en de Belg Eric Boyer de la Giroday aan het bestuur worden toegevoegd. Daardoor zitten er straks vier Nederlanders in de zevenkoppige raad. Nu telt die nog vijf leden, van wie drie Nederlanders.

DSM

De vertrekkend bestuursvoorzitter Kist krijgt een plek in de raad van commissarissen van DSM, aldus het chemie- en farmacieconcern dinsdag. De voordracht staat op de agenda voor de aandeelhoudersvergadering op 31 maart. Vorige maand liet elektronicaconcern Philips al weten Kist als toezichthouder te willen.

Ewald Kist (60) gaat in juni met pensioen. Hij werkte 35 jaar bij verschillende onderdelen van ING, onder meer bij levensverzekeraar Nationale Nederlanden. Sinds 2000 is hij bestuursvoorzitter.