AMSTERDAM – Het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur heeft Venezuela volwaardig lid gemaakt. De schorsing van Paraguay is juist verlengd.

Met de volledige toetreding van Venezuela zijn alle graan- en energieproducenten in Zuid-Amerika verenigd in een blok, zo meldt persbureau Reuters. Ook de regionale grootgewichten Argentinië en Brazilië behoren tot Mercosur.

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld en behoort ook tot het oliekartel OPEC. Sinds 1999 is de socialist Hugo Chavez aan de macht. Hij noemde de toetreding tot Mercosur historisch. “Dit is een win-win voor iedereen.”

Energie- en voedselgarantie

Dilma Rousseff, de Braziliaanse president, benadrukt dat energie- en voedselgarantie steeds belangrijker worden in de wereld. De Argentijnse president Christina Fernandez riep op tot samenwerking tussen de Zuid-Amerikaanse landen om de wereldwijde economische bedreigingen goed aan te pakken.

In dezelfde vergadering werd besloten dat landen in het handelsblok de importtarieven op meer dan 200 producten mogen verhogen met 35 procent.