BERLIJN - Het Duitse parlement heeft vrijdagavond met een ruime meerderheid ingestemd met het nieuwe Europese begrotingspact en het Europese noodfonds ESM.

Van de parlementsleden in de Bondsdag stemden 491 voor een strengere begrotingsdiscipline binnen de Europese Unie, 111 tegen en 6 onthielden zich van stemming.

Op enkele uitzonderingen na stemden zowel de coalitiepartijen CDU en FDP als de oppositiepartijen van de SPD en de Groenen voor het pact. De Linkse Partij stemde tegen.

Een grote meerderheid keurde ook het Europese noodfonds goed; 493 afgevaardigden stemden voor het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), 106 tegen en 5 onthielden zich van stemming.

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel had de goedkeuring van twee derde van het parlement nodig voordat Duitsland definitief met de maatregelen kan instemmen. Op de Europese top in Brussel is afgesproken de Europese financiële vangnetten om de eurocrisis te bestrijden flexibeler te kunnen inzetten.

De afspraken over het noodfonds en het begrotingspact komen later in de nacht ook nog in stemming bij de Bondsraad.

Het laatste woord, vanwege een groot aantal klachten, ligt bij het Constitutioneel Hof. Het ESM kan daarom nog niet volgens planning per 1 juli het tijdelijk financiële noodfonds EFSF vervangen.

Kapitaal

Het ESM krijgt een maatschappelijk kapitaal van 700 miljard euro. Duitsland staat als grootste lidstaat garant voor 200 miljard euro. De hulp uit het noodfonds is gericht op landen uit de eurozone die in financieel zwaar weer komen.

Merkel zei dat de stemming voor het pact en het fonds aantoont dat Duitsland de schuldencrisis wil overwinnen en dat ''Europa onze toekomst is". 

Vijf vragen over het noodfonds

Alles over de Europese schuldencrisis