FRANKFURT - Een week geleden deden de Duitse bondskanselier Schröder en de Franse premier Raffarin beiden hun beklag over de dure euro. Of de Europese Centrale Bank (ECB) zo vriendelijk wil zijn de rente te verlagen, daar kwam de boodschap op neer. Donderdag is de ECB aan zet, maar de kans dat de rente omlaag gaat, wordt door analisten klein geacht.

De euro bereikte vorige maand een recordstand van ruim 1,29 dollar. Dat is geen pretje voor Europese bedrijven die veel naar de Verenigde Staten exporteren of daar dollars verdienen. Omdat een dure euro het broze herstel van de economie in de weg staat, trokken Schröder en Raffarin aan de bel. Toen de twee kopstukken naar voren traden, stond de euro alweer wat lager. De Europese munteenheid verloor dinsdag opnieuw wat van zijn waarde en dook onder de 1,24 dollar.

Onafhankelijk

De ECB gaat er altijd prat op dat ze onafhankelijk van de politiek opereert. Als politici hun zegje willen doen, dan kan dat, maar doorslaggevend zijn hun uitspraken niet, zo leert de ervaring. De bank richt zich in de eerste plaats op het handhaven van de prijsstabiliteit en streeft naar een inflatie die onder maar dichtbij de 2 procent ligt.

Lenen

Bernard Walschots, rentestrateeg bij de Rabobank, vindt het “niet zo handig” dat Schröder en Raffarin zich zo openlijk voor een renteverlaging hebben uitgesproken. Maar los daarvan zijn er wel argumenten om tot zo'n stap over te gaan. De inflatie is op dit moment aan de lage kant: in februari daalde die in de eurolanden naar gemiddeld 1,6 procent. Een renteverlaging zou mensen ertoe kunnen brengen meer geld te lenen zodat ze meer gaan uitgeven. Daardoor zou de inflatie wel weer iets omhoog kunnen gaan.

Ramingen

Ook de ramingen voor de middellange termijn zouden aanleiding kunnen zijn voor een verlaging. De ECB is zelf weliswaar nog niet met ramingen gekomen, maar diverse nieuwsmedia maken melding dat de inflatieraming voor volgend jaar naar beneden is bijgesteld van 1,6 naar 1,4 à 1,5 procent.

Vertrouwen

Volgens Walschots is er nog een ander argument om de rente te verlagen: de daling van het vertrouwen van ondernemers. “Er is in Europa weliswaar sprake van economisch herstel, maar er zit geen kracht in.” Dit zou een reden kunnen zijn de rente omlaag te brengen, zodat de economie een zetje krijgt. Het belangrijkste tarief ligt nu op 2 procent, tegen 1 procent in de Verenigde Staten.