Het EU-besluit om het toezicht op de banken Europees te regelen, is in Den Haag positief ontvangen.

Volgens PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk moet ook premier Rutte begrijpen dat een overkoepelende Europese toezichthouder op de banken de enige manier is om de financiële sector in het gareel te krijgen.

"De EU heeft vannacht een stap gezet in de richting van een bankenunie. Dat is goed voor Europa. Het toezicht op de banken wordt versterkt en er komt een herorganisatie van de banken zodat ze bij problemen landen niet meetrekken", zegt Plasterk.

"Politiek gezien is deze stap veel groter dan premier Rutte wilde. Maar het is een goede stap, dus hij zou eens moeten inzien en toegeven dat dit goed is voor Europa."

Bankenunie

Ook D66-leider Alexander Pechtold is tevreden. “Dit is toch een eerste stap naar een bankenunie'', zei hij tegen Radio 1. ''D66 is daar groot voorstander van.

''Het zijn positieve stappen'', zei Pechtold verder. ''Met name dat er nu ruimte is voor groei. Het geld gaat uit de normale fondsen naar Europese investeringsbanken. En zij kunnen ervoor zorgen dat dat geld meer waard wordt.''

Pechtold maakte een sneer naar premier Rutte. ''Als ik hem hoor praten, is het voor hem toch een beetje een hard gelag. Hij heeft altijd gezegd dat hij dit niet wilde. Nu staat hij volgende week toch weer in de Kamer om te zeggen waarom hij ermee heeft ingestemd.''

Maar ook Rutte zelf spreekt van een logische stap, omdat het nieuwe bankentoezicht een voorwaarde is om om banken te kunnen voorzien van kapitaal uit het Europerse noodfonds waartoe op de top eveneens werd besloten.

''Pas als er bankentoezicht is en we weten hoe banken er voorstaan, en als er een aanvraag is gedaan, is het denkbaar dat banken via het fonds direct kapitaal kunnen krijgen.'' Bovendien is deze zogeheten herkapitalisatie aan strenge voorwaarden verbonden, zegt Rutte.

Grote kritiek is er wel van PVV-leider Geert Wilders. Hij is het er niet mee eens dat Spanje en Italië steun krijgen uit het permanente noodfonds.

'"Rutte slaafs op de knieën voor Italiaanse en Spaanse maffia'', aldus Wilders op Twitter. ''Toch directe miljardensteun aan hun banken uit ESM mogelijk."