CARACAS - Venezuela wil dat de OPEC opnieuw een bandbreedte invoert waarbinnen de olieprijs moet bewegen.

Mogelijk belegt de organisatie van olie-exporterende landen in het derde kwartaal een extra vergadering als de olieprijs laag blijft. Dat zei energieminister Rafael Ramirez van OPEC-lid Venezuela donderdag.

Het oliekartel voerde in 2000 een bandbreedte in van 22 tot 28 dollar per vat. De leden moesten met het verlagen of opvoeren van hun olieproductie zorgen dat de olieprijs in die bandbreedte bleef. In 2004 werd het systeem afgeschaft omdat de olieprijs, aangejaagd door een enorme vraag vanuit China, bleef stijgen.

''We moeten weer een bandbreedte invoeren'', aldus Ramirez. ''Die zou nu 80 tot 120 dollar kunnen zijn, ruim genoeg om flexibel met het aanbod van olie om te kunnen gaan.''

Pleidooi

Het pleidooi van Venezuela komt op het moment dat de olieprijs juist flink aan het dalen is vanwege zorgen over de eurocrisis en de mondiale groei.

Een vat ruwe Amerikaanse olie daalde donderdag 2 procent tot 78,55 dollar. Brentolie kostte in maart nog 128,40 dollar, maar werd donderdag verhandeld voor 91,90 dollar.