
Mogelijk toch stap dichterbij eurobonds op top
De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble heeft het kritische standpunt van zijn land hierover donderdag afgezwakt. Dit heeft hij gezegd in een interview met de Wall Street Journal.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich altijd kritisch opgesteld over het instellen van eurobonds, waarbij landen garant staan voor elkaars schulden.
'Niet in mijn leven', zo zou ze deze week nog hebben gezegd. En ook in haar speech in het parlement woensdag zei ze dat de mogelijkheden van Duitsland niet onbegrensd zijn.
Schäuble heeft donderdag echter aangegeven dat zijn land toch kan instemmen met een vorm van garant staan voor de schulden van de noodlijdende landen.
'Ja mits'
Echter, alleen wanneer Duitsland ervan overtuigd raakt dat er een strenger Europees toezicht en strenger begrotingsdiscipline komt. "We zijn bereid zijn zo ver mogelijk te gaan als nodig om tot een overeenkomst te komen in Europa", aldus Schäuble. Ook Rutte gaf woensdag tijdens het debat met de Tweede Kamer al een voorzichtige 'ja mits' aan.
De druk op Italie en Spanje is de afgelopen maanden sterk toegenomen, omdat het voor de landen steeds lastiger is om te lenen op de kapitaalmarkten. Daarom wordt verwacht dat op de Europese top er maatregelen worden genomen om de landen bij te staan.
Noodfonds
Een andere vorm is dat de staatsobligaties van de landen worden opgekocht door het noodfonds ESM, een plan van de Italiaanse premier Mario Monti.
De Europese 'supercommissaris' Olli Rehn en de president van het Europees Parlement lieten donderdag weten beiden een dergelijk plan te steunen. "We hebben nu concrete beslissingen nodig om de financiele markten te stabiliseren", zo zei Rehn.
Compromis
Een andere oplossing die door Finland is voorgesteld is het instellen van zogenaamde 'covered bonds'; een compromis. Hierbij zullen de lidstaten nog steeds hun schuldpapieren uitgeven zoals gebruikelijk, maar staat het noodfonds als een soort laatste redder garant. Hierdoor zullen de kosten voor Italie en Spanje om te lenen naar beneden worden gebracht, zo liet de Finse minister Alexander Stubb weten.