AMSTERDAM - Door een recordaantal buitenlandse investeringsprojecten heeft Nederland er afgelopen jaar veel banen bijgekregen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van consultancybedrijf IBM, waarin wereldwijd het investeringsklimaat in kaart is gebracht.

In 2011 heeft Nederland 342 investeringsprojecten aangetrokken, het hoogste aantal dat ooit in één jaar werd gerealiseerd.

Dit levert volgens IBM circa 6400 nieuwe banen op, een toename van 22 procent ten opzichte van de 5200 banen die in 2010 werden geschapen.

Arbeidsplaatsen

De meeste bedrijven die zich in ons land hebben gevestigd, komen uit de Verenigde Staten, met 104 projecten en 2600 arbeidsplaatsen.

Het Verenigd Koninkrijk komt op de tweede plaats met 37 projecten. China bevestigt zijn opkomst als investerende economie en leverde 28 projecten op.

De belangrijkste sectoren waarin is geïnvesteerd, zijn net als in eerdere jaren de zakelijke dienstverlening en de ICT, met respectievelijk 55 en 54 projecten. Ondanks de stijging van het aantal buitenlandse investeringen blijft het werkgelegenheidseffect beperkt.

Banen

Gemiddeld leveren de buitenlandse investeringen in Nederland 19 directe nieuwe banen op. Een decennium geleden brachten de investeringen nog circa 50 banen gemiddeld op.

Volgens IBM komt dat doordat Nederland de afgelopen tien jaar veel arbeidsintensieve investeringen heeft verloren aan landen met lagere loonkosten, zoals in Oost-Europa.

Daarnaast slaagt Nederland er steeds minder in om industriële projecten aan te trekken, die over het algemeen meer banen opleveren.