AMSTERDAM - De tandartstarieven zijn in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt donderdag uit een analyse van vergelijkingssite ZorgKiezer.nl.

Ten opzichte van vorig jaar gaat het om een stijging van 11,9 procent. Dat is ruim twee procent meer dan de stijging van 9,6 procent in het eerste kwartaal die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vorige week bekendmaakte.

De verschillen tussen de tarieven zijn volgens de site enorm. Zo kost een tweevlaksvulling bij de goedkoopste tandarts van Nederland in Grijpskerk 43,50 euro, terwijl de duurste collega in Blaricum met 110 euro ruim tweeënhalf keer meer vraagt. De site baseert haar onderzoek op de prijzen van ruim drieduizend tandartspraktijken, zo'n zestig procent van alle tandartsen in Nederland.

Volgens ZorgKiezer.nl is in het tweede kwartaal zichtbaar dat de marktwerking op gang komt. Dure tandartsen verlagen hun tarieven en consumenten 'shoppen' steeds meer bij tandartsen door de grote onderlinge prijsverschillen.

Geen stijging

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) zegt donderdag toe dat er eind dit jaar geen stijging meer zal zijn in de tandartstarieven ten opzichte van vorig jaar. De NMT garandeert de prijzen niet meer te laten stijgen dan de inflatie van 3,5 procent.

De beroepsgroep laat weten tegemoet te willen komen aan de waarschuwing die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) hen vorige week gaf. Zij kondigde vorige week aan te overwegen het experiment met de vrije tarieven in de mondzorg, dat 1 januari dit jaar van start ging, vroegtijdig te stoppen, vanwege de gestegen tarieven in het eerste kwartaal.

Experiment

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Schippers over het experiment met de vrije tarieven in de mondzorg. Eerder deze week werd duidelijk dat een meerderheid het experiment met de vrije tarieven wil beëindigen. Het experiment zou eigenlijk drie jaar duren.

Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl zou het zonde vinden als het experiment met de tandartstarieven nu wordt gestopt. "De boodschap bij de tandartsen dat de tarieven lager moeten is inmiddels aangekomen. Onze ervaring met notarissen en fysiotherapeuten is dat de marktwerking enige tijd nodig heeft om op gang te komen."