AMSTERDAM - Woningcorporaties willen op termijn al hun huizen uit dorpen in krimpgebieden verkopen of slopen. Ze trekken zich terug uit dorpen en buurtschappen op het platteland.

Dat schrijft Trouw donderdag op basis van onderzoek van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), dat binnenkort wordt gepubliceerd.

De onderzoekers vonden met uitzondering van Oost-Drenthe, Twente en het Groene Hart in alle krimpgebieden corporaties met een 'terugtrekstrategie'.

Die besloten hiertoe om financiële redenen, maar ook omdat ze denken dat de vraag naar goedkope huurhuizen in dorpen met weinig voorzieningen afneemt.

Bus

"Dertig of veertig jaar geleden zijn in dorpen heel veel seniorenwoningen gebouwd die naar huidige maatstaven veel te klein zijn, of slecht onderhouden", zegt SEV-programmaregisseur Anne-Jo Visser in de krant. "Moet je daar nu nog geld in steken terwijl je weet dat de bus er straks niet meer komt?"

Het voornemen van de woningbouwverenigingen leidt volgens Trouw tot ophef in de lokale politiek. De corporaties relativeren de maatregel en benadrukken dat het om kleine aantallen huizen gaat, die in de loop van tientallen jaren geleidelijk worden afgestoten. De stuurgroep gaat een advies maken voor verantwoorde terugtrekking uit de dorpen.