VOORBURG - De horeca heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 5 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2000. Over heel 2001 is een omzetgroei van 4 procent gerealiseerd.

Als er echter rekening wordt gehouden met de sterk gestegen prijzen, dan daalde het omzetvolume bij cafés en cafetaria's juist. Dat blijkt uit cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.

De CBS-cijfers hebben betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's en cafés. In 2001 hebben de hotels hun jarenlange koppositie qua omzetgroei moeten afstaan aan de restaurants. In voorgaande jaren waren groeicijfers van 10 procent per jaar niet ongebruikelijk in de hotelbranche.

In 2001 boekten de hotels - inclusief pensions en conferentieoorden - echter slechts 1,9 procent omzetgroei. De ondernemers slaagden er in om een omzetdaling van 2,2 procent in het derde kwartaal om te buigen naar een beperkte toename van 0,4 procent in het laatste kwartaal van 2001.

De restaurants streefden de hotels in 2001 voorbij met een omzetgroei van 4,7 procent. Rekening houdend met de prijsstijging in de sector betekende dit een reële omzetstijging van 1,4 procent in het vierde kwartaal. Die toename ging overigens gepaard met een sterke groei van het aantal restaurants.

De cafés zetten vorig jaar 6,1 procent meer om, maar de prijsstijging overtrof ook hier de omzetgroei. Daardoor daalde het omzetvolume met 1,9 procent. Ook de cafetaria-exploitanten rekenden vorig jaar meer voor hun producten. De geldomzet steeg met 2,8 procent. Na correctie voor prijsstijging daalde het omzetvolume echter met 2,3 procent.