AMSTERDAM - Na uiterst magere jaren lijkt de beurs weer een aantrekkelijke plek voor bedrijven. Diverse partijen hebben dit jaar al bij de effectenbeurs in Amsterdam serieuze interesse getoond voor een beursgang, aldus een woordvoerder van Euronext dinsdag. De eerste nieuwe beursgang in 2004 is autofabrikant Spyker die in het tweede kwartaal aandelen wil uitgeven.

Sinds de verplichte beursgang van UPC-dochter Priority Telecom in september 2001 hebben nauwelijks nieuwe bedrijven vers geld opgehaald via de beurs in Amsterdam. Alleen de bescheiden vastgoedonderneming MERE gaf in november voor 13,1 miljoen euro aandelen uit. Verder verplaatste het Israëlische Kardan zich van Tel Aviv naar Amsterdam, maar dat ging slechts om een nieuwe notering zonder uitgifte van nieuwe aandelen.

Spyker

Spyker maakt en verkoopt een eigen model sportwagen die minimaal .000 euro moet kosten. De onderneming is opgericht door Victor Muller die eerder aan de basis stond van kledingbedrijf McGregor. Mediamiljardair John de Mol stak vorig jaar enkele miljoenen in het bedrijfuit Lelystad voor een belang van 30 procent.

De beursgang van Spyker gaat tegen de trend in waarbij steeds meer ondernemingen de beurs de rug toekeren. Maandag deed investeerder Alpinvest een bod op Delft Instruments dat daarmee van het Damrak verdwijnt. Ook VendexKBB staat op het punt op die manier uit de aandelenhandel te verdwijnen. Meerdere partijen bereiden een openbaar bod op de stukken van het warenhuisconcern voor.

Beursplein 5

In 2003 namen vijftien bedrijven afscheid van Beursplein , twee keer zoveel als een jaar eerder. Onder meer bandenfabrikant Vredestein, fabrikant van medische apparatuur Cardio Control en automatiseerder Aino trokken de deur van het beursgebouw definitief achter zich dicht.

De woordvoerder van Euronext wilde dinsdag alleen de naam van Spyker bevestigen. “De andere bedrijven moeten zelf maar naar buiten treden met hun plannen.”