AMSTERDAM – Nieuwe bedrijven kunnen het best als eenpitter beginnen en nog niet te veel geld investeren om zo hun overlevingskansen te vergroten.

"Ondernemers die alleen beginnen, presteren beter dan degenen die meteen personeel in dienst nemen", vertelt onderzoeker André van Stel. "Ze hebben niet alleen een betere overlevingskans, maar ook hogere inkomsten."

"Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat ondernemers bij zo’n zogenoemde ‘pilot-launch’ nog op andere ideeën kunnen komen en hun bedrijfsstrategie kunnen aanpassen. Ze zijn flexibeler en kunnen inspelen op de situatie", aldus Van Stel.

Ondernemers die voorzichtig beginnen kunnen eerst de reacties vanuit de markt afwachten en daarna uitbouwen en werknemers in dienst nemen.

Grootschalig

Zo’n voorzichtige lancering staat tegenover een professionele grootschalige lancering. Er is lang gedacht dat deze juist de overlevingskansen van beginnende ondernemingen vergroten, omdat ze bronnen beter kunnen benutten. Maar deze manier van lanceren is ook riskant.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die eerder een bedrijf hebben gehad het er beter vanaf brengen. "Ondernemerschapservaring heeft een positieve invloed. Dit betekent ook dat mensen die uit een werkloosheidspositie of als werknemer een bedrijf starten, extra voorzichtig moeten zijn."

Database

De onderzoekers hebben gegevens uit de zogenoemde European Community Household Panel (ECHP) gebruikt, een database die de arbeidsmarktstatus van individuele Europeanen gedurende langere tijd vastlegt.

Het gehele onderzoek zal eind juli of begin augustus worden gepubliceerd op de site Ondernemerschap.nl.