AMSTERDAM - Ruim 2,6 miljoen buitenlandse toeristen brengen deze zomer hun vakantie door in Nederland. Met een stijging van twee procent zijn dat er vijftigduizend meer dan vorig jaar.

De stijging komt met name doordat meer Duitsers en Belgen voor hun buurland kiezen in economisch slechtere tijden, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) woensdag.

Bijna de helft van alle buitenlandse toeristen komt uit Duitsland en België. De andere helft komt onder meer uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Gezamenlijk besteden de buitenlandse toeristen tijdens de zomer bijna een miljard euro in Nederland.

Nederlanders gaan met 9,8 miljoen vakanties dit jaar iets minder vaak weg dan vorig jaar. Ook hier speelt de economische crisis een rol, denkt het NBTC. In totaal worden 4,2 miljoen vakanties in eigen land ondernomen, waarbij ongeveer 850 miljoen euro wordt besteedt.

De zuidelijke regio van Nederland heeft dit jaar als eerste zomervakantie. Die start op 30 juni en eindigt 12 augustus. Een week later start de vakantie voor de regio midden. Tot slot heeft de regio Noord vakantie van 21 juli tot en met 2 september.