AMSTERDAM - Elf bankiers van de Belgische KBC-bank hebben in maart 2000 in het geheim meegelift met aandelentransacties van Cor Boonstra, die toen topman van Philips was.

De bankiers, sommige partners en enkele klanten zijn hiervoor niet vervolgd. Justitie in België blijkt het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak te hebben geseponeerd.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde reconstructie van het Financieele Dagblad, dat zich daarbij baseert op vertrouwelijke dossiers van KBC, de rechtbank in Antwerpen en een justitiële onderzoekscommissie. De bankiers deden Boonstra die klant was van KBC, na bij de aankoop van aandelen Endemol.

De bankmedewerkers verdienden daar tonnen mee, gingen vrijuit en mochten hun winst (totaal bijna 309.000 euro) houden.

Woedend

Boonstra reageert in het FD woedend op de onthullingen over het imitatiegedrag van de medewerkers van de KBC-bank in 's-Gravenwezel. ''Dit was voor mij totaal onbekend.'' Boonstra benadrukt dat hij nooit toestemming heeft gegeven om zijn aankooporder in Endemol bekend te maken bij bankpersoneel.

Het strafonderzoek in België kwam op gang nadat de Nederlandse financiële waakhond AFM de vermeende handel met voorkennis door Boonstra in aandelen Endemol had onderzocht. Eind 2004 sprak het gerechtshof in Amsterdam Boonstra hiervan vrij.

Volgens het FD hebben het Belgische strafonderzoek en het sepot geen gevolgen voor Boonstra. KBC ontsloeg uiteindelijk één betrokkene.