DEN HAAG - Ruim negen van de tien Nederlanders vinden dat tijdelijk de uitkering moet worden stopgezet als iemand daarmee meerdere keren heeft gefraudeerd.

Zeven van de tien vinden het helemaal ontnemen van de uitkering een passende straf. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) gaan woensdag in debat met de Tweede Kamer over hun plan voor een strengere aanpak van uitkeringsfraude.

De boetes kunnen in hun plan vanaf 1 januari tien keer hoger uitvallen dan nu. Bij herhaalde fraude wordt de boete nog hoger en kunnen mensen tijdelijk hun recht op een uitkering verspelen.

Voorkomen

Zeven van de tien Nederlanders denken dat fraude met uitkeringen veel voorkomt. Zes op de tien geloven dat hogere straffen zullen zorgen voor minder misbruik.

Volgens Sociale Zaken komt het regelmatig voor dat mensen bij herhaling de fout ingaan met uitkeringen. Zo heeft uitkeringsinstituut UWV (onder meer WW en WAO/WIA) elk jaar ongeveer 2500 keer te maken met personen die binnen 2 jaar opnieuw frauderen.