DEN HAAG - De gemiddelde melkprijs in Nederland bedroeg in 2011 35,04 euro per 100 kilo. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met het jaar ervoor en het hoogste niveau sinds 1999.

Brancheorganisatie LTO Nederland heeft dat dinsdag bekendgemaakt. ''De gevolgen van het diepe prijsdal van 2009 zijn hiermee ruimschoots goedgemaakt'', aldus LTO.

De cijfers zijn gebaseerd op die van FrieslandCampina en DOC Kaas, die samen het grootste deel van de Nederlandse markt in handen hebben. Op een internationale ranglijst van uitbetaalde melkprijzen in 2011 nemen zij een derde en vierde plaats in.

Volgens een woordvoerder van LTO zijn voor consumenten de prijzen van melkproducten ook gestegen, maar wel beperkt. Veelal ligt de prijsstijging volgens hem onder het inflatieniveau.

Ongeveer twee derde van de in Nederland geproduceerde melk gaat volgens de LTO-zegsman de grens over. Van het resterende derde deel ligt circa de helft voor consumenten zichtbaar als melkproduct in de winkel, omdat melk veel wordt verwerkt in andere producten.