AMSTERDAM - Scepsis op de financiële markten over het slagen van de naderende eurotop stuwde dinsdag de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsleningen op.

Spanje verkocht dinsdag staatsleningen met looptijden van 3 en 6 maanden, Italië gaat later op de dag naar de markt.

Beleggers lijken per dag minder te verwachten van de top, die donderdag en vrijdag plaatsvindt. Maandag kreeg hun vertrouwen daarin opnieuw een knauw door een afwaardering van 28 Spaanse banken door Moody's en een steunaanvraag van Cyprus.

Sleutelrol

Bondskanselier Angela Merkel speelt een sleutelrol in de zoektocht naar een oplossing van de schuldencrisis. Maandag volhardde ze in haar standpunt dat de uitgifte van euro-obligaties ''contraproductief'' is.

Spanje haalde dinsdagochtend 3,08 miljard euro op met de kortlopende leningen. Staatspapier met een looptijd van 3 maanden bracht 1,6 miljard euro op. De rente op die lening was 2,362 procent in vergelijking met 0,846 procent bij de vorige uitgifte. De lening met een looptijd van 6 maanden leverde 1,48 miljard euro op tegen een rente van 3,237 procent. Bij de vorige vergelijkbare lening bedroeg de rente 1,737 procent.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen liep dinsdagochtend op tot 6,7 procent. De rente op 10-jarig Italiaans staatspapier bedroeg ruim 6 procent.