DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. Nederland is daarmee technisch gezien uit de recessie. Het gaat om de tweede raming.

In een eerdere raming van 15 mei ging het CBS nog uit van een krimp van 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Toch is het volgens een woordvoerder van het CBS nu 'te vroeg om de vlag uit te hangen'. "Al met al ziet het er nog erg somber uit. We bevinden we ons in een laagconjunctuur."

"De export groeit nog wel, maar voor de rest wijzen alle economische indicatoren zoals de werkloosheid en de consumentenuitgaven nog de verkeerde kant uit." De groei is dan ook 'erg bescheiden', aldus de woordvoerder van het CBS. "Het Centraal Planbureau en de Europese Commissie gaan ook nog uit van krimp in Nederland."

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) sluit zich bij de uitspraken aan. Hij zei ook minder optimistische signalen over de economie te horen ''Dus ik ben voorzichtig. Dit is nog niet de brenger van het einde van het slechte nieuws.''

Recessie

Er is sprake van een recessie als er twee of meer opeenvolgende kwartalen met economische krimp zijn.

In februari werd voor het eerst bekend dat Nederland in een recessie verkeert. Het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7 procent en in het derde met 0,4 procent.

In de eerste raming over het eerste kwartaal van 2012 verwachtte het CBS nog een krimp van 1,1 procent.  In de dinsdag bekend gemaakte raming bleek echter dat deze krimp is uitgevallen op 0,8 procent.

De gegevens zijn afkomstig van de CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Overheidsuitgaven

De groei is bovendien voornamelijk te danken aan hogere overheidsuitgaven in de eerste drie maanden van het jaar. Ook bleek de krimp van de consumptie bij nader inzien mee te vallen.

Het aantal banen is in het eerste kwartaal met 31.000 gedaald ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Op jaarbasis stegen de lonen met 0,6 procent. Dat is veel lager dan de cao-loonstijging van 1,3 procent.

Crisis

Het Centraal Planbureau maakte onlangs bekend dat het nog tot 2017 een lage economische groei verwacht. De schuldencrisis blijft als ‘een donkere wolk’ boven de Nederlandse economie hangen, zo stelde het CPB.

Als belangrijkste oorzaak van de lage groei wordt de achterblijvende binnenlandse bestedingen gezien, die worden gedrukt door de daling van de huizenprijzen, de problemen bij de pensioenfondsen en de gevolgen van het begrotingsakkoord 2013.

Volg reacties op dit nieuws op NUlive