NICOSIA - Cyprus heeft maandag noodhulp bij de Europese Unie aangevraagd. Dat heeft de Cypriotische regering laten weten na een bijeenkomst van alle politieke leiders van het land.

Met de aanvraag wil Cyprus ''de risico's voor de financiële sector van een besmetting door Griekenland verkleinen''. Het land is nauw verweven met de Griekse economie.

Cypriotische banken hebben 23 miljard euro aan schulden uitstaan in Griekenland.

De op een na grootste bank van Cyprus moest voor het einde van de maand een bedrag ter grootte van circa 10 procent van de hele Cypriotische economie 'vinden' om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese kapitaaleisen. Dat bedrag is te groot voor de Cypriotische staat, die daardoor niet in staat is zelf de bankensector te redden.

Bedrag

De regering in Nicosia maakte niet bekend hoeveel geld er wordt gevraagd. Minister Vassos Shiarly van Financiën gaf wel aan dat het geld niet alleen nodig is om de banken uit de brand te helpen. Leningen worden voor een deel ook gebruikt om de overheidsfinanciën van de eilandstaat op orde te brengen. De regering stelt het exacte bedrag volgens de bewindsman in de komende weken vast.

Cyprus staat al maanden zwaar onder druk door de grote economische problemen in Griekenland. Daar kwam maandag nog een afwaardering door kredietbeoordelaar Fitch overheen. Die degradeerde de staatsschulden van Cyprus tot de rommelstatus (junk).

De op twee na kleinste economie van de eurozone is al maanden zo goed als afgesloten van de internationale kapitaalmarkten, waar ze torenhoge rentes moet betalen om leningen te krijgen. Door de afwaardering lopen de leenkosten van het land dat zondag het halfjaarlijks voorzitterschap van de Europese Unie overneemt van Denemarken nog verder op.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier