DEN HAAG - De prijs van benzine heeft het hoogste prijspeil in een jaar tijd bereikt. Marktleider Shell verhoogde de prijs van super plus en euro ongelood dinsdag met 0,6 cent. De adviesprijs van een liter super plus komt hiermee op 1,259 euro. Euro ongelood komt op 1,205. Iets langer dan een jaar geleden was benzine net zo duur.

Shell verhoogde ook de prijs van diesel. Deze brandstof werd eveneens 0,6 cent duurder, waarmee de adviesprijs op 82,5 cent komt. Shell hanteert bij het bepalen van de brandstofprijzen internationale productnoteringen.

Irak

De olieprijzen overschreden maandag niveaus die sinds de oorlog in Irak niet meer waren bereikt. Een vat (159 liter) Brent-olie liter steeg in prijs met 33 dollarcent tot 32,57 dollar.

Vorig jaar stegen de prijzen toen de Amerikaanse invasie in Irak zorgen over de olieleveranties in de wereld met zich bracht. De prijsstijging is ditmaal een gevolg van de eerder aangekondigde productiebeperking met 4 procent door de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC).