MADRID - De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft andere Europese leiders maandag opgeroepen om met een duidelijk tijdspad te komen voor verdere integratie van de eurozone.

Hij deed zijn oproep met het oog op de komende EU-top, die aanstaande donderdag begint.

''We moeten onze twijfels over de eurozone laten varen'', zei hij maandag in een toespraak voor toplieden uit het bedrijfsleven.

''De Europese Unie moet haar gezamenlijke instituties zodanig versterken, dat investeerders weer vertrouwen krijgen in de eenheidsmunt. De eenheidsmunt is onomkeerbaar en moet dat ook zijn.''

''We moeten een tijdspad met concrete stappen en criteria opstellen om aan deze stappen te kunnen voldoen.'' Hij riep ook opnieuw op om een centrale Europese autoriteit in het leven te roepen die de begrotingen van lidstaten kan coördineren.

Banen scheppen

Rajoy zei bovendien dat de Spaanse regering binnenkort met nieuwe maatregelen komt om de economie en werkgelegenheid te stimuleren.

''Spoedig nemen wij nieuwe maatregelen die geen ander doel dienen dan economische groei en het scheppen van banen'', aldus Rajoy.

Hij gaf verder geen details en benadrukte dat Spanje zich wel blijft inzetten voor terugdringing van het begrotingstekort.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier