LONDEN - Fitch heeft maandag zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Cyprus verlaagd en meent dat de vooruitzichten voor het land negatief zijn.

Dat betekent dat de kredietwaardigheid in de komende maanden mogelijk nog lager wordt ingeschaald.

Fitch hanteert nu een BB+ rating, waar eerder BBB- gold. De afwaardering weerspiegelt volgens de kredietbeoordelaar ''een aanzienlijke stijging van het bedrag dat Cypriotische banken naar onze verwachting nodig hebben sinds onze beoordeling in januari.''

Cyprus is nauw verweven met Griekenland. De Cypriotische banken hebben 23 miljard euro aan schulden uitstaan in Griekenland. Dat is meer dan het land in een jaar verdient.

De regering zelf is niet in staat om de bankensector te redden door recessie, recordwerkloosheid, bezuinigingen en een torenhoog begrotingstekort. Een woordvoerder van de Cypriotische regering zei eerder deze maand al dat er een ''ernstige kans'' bestaat dat de Europese Unie het land moet redden.

De Cypriotische president president Dimitris Christofias heeft politieke leiders in het land uitgenodigd dinsdag bijeen te komen om de economische toestand te bespreken.

Vijf vragen kredietbeoordelaars

Rating landen

Klik op een land om de kredietbeoordeling te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van The Guardian. Download de data hier. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen