LONDEN - Het Britse chemieconcern ICI verkoopt een deel van het bedrijf Quest in Naarden. De kopende partij, het Britse Kerry Group, betaalt er 238 miljoen pond sterling (357 miljoen euro) voor, zo heeft ICI dinsdag bekendgemaakt.

Het deel van Quest dat ICI afstoot, is Quest Food Ingredients, waar voedingsingrediënten als proteïnen, gist en emulsies worden gemaakt. Het Britse concern wil met de verkoop de winstgevendheid bij Quest verbeteren door de productie daar te concentreren op geur- en smaakstoffen.

Quest kwam in 1977 in handen van ICI, samen met Unichema in Gouda, het Britse Crosfield en het Amerikaanse National Starch and Chemical. De vier bedrijven vormden tot dat jaar de chemiedivisie van Unilever. De verkoop leverde Unilever omgerekend ruim 6,8 miljard euro op.

De vier bedrijven draaien slecht. Heel ICI ziet zijn resultaten al enige tijd dalen. De vorig jaar aangetreden topman John McAdam trof enkele maatregelen, waaronder volgens analisten ook de verkoop van Quest zou vallen. ICI heeft wel overwogen om het Naardense bedrijf van de hand te doen, maar koos ervoor om de winstgevendheid daar te verbeteren. Vorig jaar liet het concern weten dat Quest alsnog kan worden verkocht als het weer goed draait.

Koper Kerry zegt blij te zijn met zijn nieuwe aanwinst. Vooral de geografische spreiding spreekt de onderneming aan. Quest Food Ingredients beschikt over negen productievestigingen.