MADRID - Spanje heeft formeel een verzoek ingediend om Europese noodsteun voor zijn aangeslagen bankensector, zonder een specifiek bedrag te noemen.

Dat heeft een woordvoerster van het Spaanse ministerie van Economische Zaken maandag gemeld.

De Spaanse bankensector zit in grote problemen als gevolg van een diepe vastgoedcrisis. Banken kunnen niet aan het extra kapitaal komen dat zij nodig hebben om aan de aangescherpte Europese liquiditeitsregels te voldoen.

Zelf is Spanje evenmin in staat dat geld tegen een aanvaardbare rente te lenen.

Exacte bedrag

Het exacte bedrag dat de banken nodig hebben wordt pas bekend gemaakt bij de officiële overeenkomst met het Europese noodfonds, die voor 9 juli klaar moet zijn.

Volgens eerste berekeningen zou het gaan om een bedrag van maximaal 62 miljard euro, maar het kan oplopen tot 100 miljard euro.

De steun zal eerst worden gefinancierd vanuit het tijdelijke noodfonds EFSF. Het ESM, dat volgende maand in werking moet treden, neemt de financiering daarna over.

Afwaardering

Aanhoudende zorgen over de financiële toestand van Spanje eisten maandag hun tol op de Europese effectenbeurzen. Geruchten over een naderende afwaardering van de Spaanse banken door kredietbeoordelaar Moody's zetten 's middags het toch al slechte sentiment verder onder druk.

Moody's zou na sluiting van de Amerikaanse beurzen, die ook al stevig in de min openden, bekendmaken welke Spaanse banken worden afgewaardeerd.

Vertrouwen

Eurocommissaris Olli Rehn stelt in een reactie dat hij denkt dat er binnen enkele weken overeenstemming kan kopen over het noodpakket.

"Het herstructureren van de bankensector is essentieel om het vertrouwen in de Spaanse economie te herstellen." Hij wees erop dat Spanje zijn bankensector zal moeten hervormen en dat de banken die steun gaan ontvangen, ook voorwaarden zullen worden opgelegd.

"Ik verwacht dat Spanje inzet zal tonen om de hervomingen voor groei en meer werk door te voeren. Ik kan er geen sprake van groei zijn zonder een gezonde publieke financiering."

Lees alles over de schuldencrisis