AMSTERDAM - Vrouwelijke zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) verdienen veel minder dan hun mannelijke collega's.

Het gemiddelde zzp-inkomen kwam in 2010 uit op ruim 21.000 euro. Het inkomen van de vrouwen lag met 15.000 euro 40 procent lager dan dat van de mannen (26.000 euro). Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het verschil is slechts deels toe te schrijven aan het aantal gewerkte uren. Vrouwen werken ook vaker in minder betalende sectoren dan mannen.

Waar mannen het meest in de bouw of zakelijke dienstverlening actief zijn, zijn de vrouwen oververtegenwoordigd in de sectoren cultuur, recreatie en overige dienstverlening.

Opmerkelijk is dat het inkomen van de mannen bij alle opleidingsniveaus ongeveer gelijk ligt, terwijl hoogopgeleide vrouwen over het algemeen een hoger inkomen hebben ten opzichte van lager opgeleide vrouwen.

Diensten

Uit cijfers over het eerste kwartaal van 2012, die het CBS eveneens op maandag heeft gepubliceerd, blijkt dat Nederland in totaal bijna 750.000 zzp'ers telt. Een op de drie van hen is vrouw (265.000).

Ruim driekwart van het totaal heeft een onderneming die diensten aanbiedt. Deze zzp'ers werken voornamelijk als bedrijfsadviseur (26.000), kapper of schoonheidspecialist (gezamenlijk 21.000). Ook populair zijn beroepen in de bouw, de kunstwereld en de medische sector.

Van de zzp'ers die producten aanbieden heeft het merendeel een eigen land- of tuinbouwbedrijf (42.000). In de groot- en detailhandel zijn in totaal zo'n 32.000 zzp'ers actief. In deze laatste categorie vallen ook de mensen met een eigen webwinkeltje.