BERLIJN - De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil de politieke macht van Brussel aanzienlijk uitbreiden. 

Lidstaten moeten op belangrijke vlakken politieke macht uit handen geven en de Europese Commissie omvormen tot een Europese regering. Dat zegt hij in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat maandag wordt gepubliceerd.

''We moeten meer verantwoordelijkheden op belangrijke politieke terreinen overdragen aan Brussel, zonder dat nationale overheden beslissingen kunnen tegenhouden'', stelt de invloedrijke Duitse minister.

''Nu hebben lidstaten bijna altijd het laatste woord. Dat kan niet zo doorgaan.''

De Europese Commissie moet volgens Schäuble een echte Europese regering worden, waarvan de president direct door de Europese burgers wordt gekozen. Daarbij moet de rol van het Europees Parlement in zijn ogen worden versterkt.

Nieuwe grondwet

De minister verwacht dat Duitse burgers zich binnen enkele jaren moeten uitspreken over een nieuwe grondwet, die de overdracht van verantwoordelijkheden aan Brussel mogelijk maakt.

"Wanneer het zover is, weet niemand. Maar ik ga ervan uit dat het sneller kan gebeuren dan ik enkele maanden geleden nog dacht."

Absurd

Schäuble waarschuwt in het interview voor de gevolgen als de eurozone door de huidige crisis uit elkaar zou vallen. "Het gevaar bestaat dat bij het uiteenvallen van de euro, waar ik niet vanuit ga, veel van wat we hebben bereikt op losse schroeven komt te staan. Van de gemeenschappelijke markt tot de vrijheid om binnen Europa te reizen."

"Maar het uiteenvallen van de EU zou absurd zijn. De rest van de wereld trekt steeds meer naar elkaar toe en in Europa zou ieder zijn weg gaan? Dat kan, mag en zal niet zo zijn."