ROME - De Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) onderhandelt met de Italiaanse overheid en centrale bank over de uitgifte van door de Staat gegarandeerde obligaties. 

Op die manier moet de oudste bank van Italië in staat worden gesteld te voldoen aan de strengere eisen van de Europese bankentoezichthouder EBA, zeiden ingewijden dit weekeinde tegen persbureau Reuters.

Volgens de meest recente stresstest van EBA heeft BMPS 3,3 miljard euro nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe regels.

De bank moet voor eind juni aangeven hoe dit gat wordt gedicht. BMPS heeft inmiddels al een reeks maatregelen genomen, maar komt volgens ingewijden nog 1 tot 1,4 miljard euro tekort.

BMPS zou dit willen verhelpen door voor minstens 1 miljard euro aan door de Staat gegarandeerde obligaties uit te geven. In 2009 gaf de bank al voor 1,9 miljard euro aan vergelijkbare obligaties uit.

Geen toestemming

Volgens de bronnen heeft de Italiaanse centrale bank nog geen toestemming gegeven voor de transactie. BMPS stelde zaterdag de presentatie van zijn plannen met een dag uit, tot donderdag.

Het is de tweede keer dat die presentatie werd uitgesteld. Oorspronkelijk zouden de plannen al halverwege deze maand bekend worden gemaakt.

BMPS is de enige Italiaanse bank die nog niet voldoet aan de kapitaaleisen van de EBA. De bank heeft veel last van de aanhoudende schuldencrisis. Met 25 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties op de balans heeft BMPS een veel grotere blootstelling aan de Italiaanse staatsschuld dan andere banken in het land.