AMSTERDAM – Puma gaat op zoek naar alternatieven voor leer om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Dat zegt topman Jochen Zeitz van het Duitse schoen- en kledingmerk vrijdag in de Financial Times.

“We weten allemaal dat vee en rundvlees tot de grootste uitstoters van broeikasgassen behoren”, zegt Zeitz in de Britse zakenkrant. “We moeten op zoek naar alternatieven, dat is volstrekt helder.”

In een recente milieu-impactanalyse becijferde het concern dat de milieukosten in de keten van het bedrijf oplopen tot 145 miljoen euro. Daarin bleek het verwerken van ruwe materialen de grootste factor. “En daarin heeft leerverwerking de grootste impact”, aldus Zeitz.

Schadelijk

Veehouderijen gebruiken veel water en voor de ranches wordt veel land onttrokken aan de natuur. Daarnaast stoten koeien veel methaan uit, een heel sterk broeikasgas. Ook leerlooierijen zijn schadelijk voor het milieu. Bij het looiproces worden namelijk veel giftige chemicaliën gebruikt

Zeitz staat bekend als een milieubewuste CEO. Zelf eet hij veel minder vlees dan vroeger en in de kantines van het bedrijf heeft hij een vleesloze maandag geïntroduceerd.

Naar een alternatief voor leer moet nu gezocht worden in het laboratorium. “We kunnen de natuur niet meer voor ons leer laten zorgen.”