ATHENE - De nieuwe Griekse regering schrapt enkele belastingen, staakt ontslagrondes en neemt twee jaar extra de tijd voor de strenge bezuinigingen die Athene in ruil voor noodhulp zijn opgelegd.

Dat staat in de regeringsverklaring die het kabinet van premier Antonis Samaras zaterdag heeft uitgebracht.

''We streven er in het algemeen naar niet verder te snijden in lonen en pensioenen, en de belastingen niet verder te verhogen'', meldt de regering-Samaras.

Voor de rigoureuze begrotingshervormingen vraagt zij ten minste twee jaar langer de tijd, 'om de vraag, de ontwikkeling en de werkgelegenheid te stutten'.

''Zo kan het einddoel voor de begroting worden behaald zonder verder te korten op salarissen en pensioenen of publieke investeringen, maar door verkwisting in te tomen en de strijd aan te binden met de corruptie, de belastingontduiking'' en de zwarte handel.

BTW

De regering wil de btw voor de horeca en landbouwproducten verlagen. Verder wordt de werkloosheidsuitkering voor failliete zelfstandigen met een jaar verlengd. Samaras en consorten willen de belastingvrije voet voor lonen verhogen, en de recente verlagingen van het minimumloon ongedaan maken.

Samaras' Nea Dimokratia vormde na de winst in de parlementsverkiezingen van zondag een coalitie met de socialisten van de PASOK en de kleine partij Democratisch Links.

Hoewel zij alle drie hebben verklaard de voorwaarden van het reddingsplan te steunen, willen ze elk opnieuw onderhandelen over enkele onderdelen van de overeenkomst.

Of de nieuwe regeringsploeg daarin slaagt, hangt af van de bereidwilligheid van Griekenlands internationale schuldeisers. De grootste onder hen, Duitsland, hamert er voortdurend op dat Athene aan de verplichtingen moet voldoen.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis