LUXEMBURG - De toegezegde steun van maximaal 100 miljard euro aan de Spaanse bankensector zal eerst worden gefinancierd vanuit het tijdelijke noodfonds EFSF.

Het ESM, dat volgende maand in werking moet treden, neemt de financiering daarna over.

Dat zei voorzitter van de zogeheten eurogroup, Jean-Claude Juncker donderdagavond laat na afloop van de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone.

Maar mocht het ESM al in werking zijn, op het moment dat Spanje het geld nodig heeft, dan zal de steun al uit het ESM komen, aldus Juncker.

Juncker zei ook uiterlijk maandag het formele verzoek van Madrid voor de steun te verwachten. In de overeenkomst met Spanje worden volgens hem herstructureringsplannen voor de noodlijdende Spaanse banken opgenomen.

Pas als dat akkoord rond is, zal het exacte bedrag dat de banken nodig hebben duidelijk zijn.

62 miljard

Eerder op de dag werd bekend dat volgens eerste berekeningen de Spaanse banken tot maximaal 62 miljard euro nodig hebben om hun kapitaal te versterken.

Minister Jan Kees de Jager zei na afloop dat dit bedrag ''wel een stuk lager'' is dan de 100 miljard euro die geraamd is, maar hij wilde niet speculeren of de 62 miljard euro ook daadwerkelijk het bedrag is dat de banken nodig hebben. Daarvoor moeten eerst nog andere analyses worden afgewacht, evenals de onderhandelingen over de voorwaarden aan de steun.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier