LUXEMBURG - De trojka van geldschieters aan Griekenland keert waarschijnlijk aanstaande maandag terug naar het land. Zij maken dan de stand van zaken in het land op.

De trojka bestaat uit experts van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds.

Pas na de analyse van de voortgang kan er binnen Europa gepraat worden over wat Griekenland moet doen om aan de gestelde voorwaarden te voldoen. Dat bleek donderdag na afloop van overleg tussen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden.

Zij waren in Luxemburg voor overleg en verwelkomden de vorming van een nieuwe Griekse regering. Griekenland heeft tijdens de vergadering aangegeven bij de eurozone te willen blijven, zo zei de voorzitter van de vergadering Jean-Claude Juncker na afloop.

Minister Jan Kees de Jager zei dat er over een mogelijk uitstel voor Griekenland niet is gesproken. Hij noemde de speculaties hierover verwarrend.

Ze dragen volgens hem niet bij aan het doel. Hij had het over het ''soms zelfs wel bewust optrekken van een rookgordijn om de aandacht van werkelijke problemen af te leiden''. De Jager herhaalde dat er geen alternatief is voor Athene dan te hervormen en bezuinigen.

Harde lijn

Nederland houdt daarmee vast aan de harde lijn. Volgens De Jager is hij, samen met Duitsland en vaak ook Finland, daarin de strengste binnen de 17 eurolanden.

Op de vraag of ons land zich op deze manier niet verder afzondert, zei De Jager dat Nederland en Duitsland niet de minste landen zijn.

Griekenland krijgt nog deze maand de resterende 1 miljard euro uit het noodfonds EFSF die in mei werd ingehouden, zo werd ook besloten.

Het EFSF gaf in mei een tranche van 5,2 miljard euro aan noodsteun voor Griekenland vrij, maar keerde 1 miljard euro niet uit. Destijds oordeelde het fonds dat Athene dat geld niet voor juni nodig had.

De situatie in Cyprus werd ook kort besproken tijdens de vergadering. Mogelijk dat het land op korte termijn een beroep gaat doen op de Europese financiële vangnetten, maar een formele aanvraag ligt er niet. De Jager zei dat hij daarom niet wil ingaan op de vraag of het verstandig is voor Cyprus om een beroep te doen op steun.

Alles over de situatie in Griekenland in onze special

Meer over de schuldencrisis in ons dossier